Sac-jacking in de auto is eigenlijk een diefstal met geweld waarbij de daders een handtas of andere waardevolle spullen grijpen nadat ze de zijruit van een auto hebben ingeslagen of de deur hebben opengetrokken terwijl de bestuurder vertraagt of helemaal gestopt is. Soms proberen de daders hun slachtoffers te misleiden maar even goed liggen ze aan stoplichten op de loer.

Wanneer de zijruit wordt ingeslagen, kan de herstelling hiervan vergoed worden door de omnium- of glasbreukverzekering. Deze verzekering hanteert echter vaak een met de klant/verzekeringsnemer overeengekomen franchise. Kijk dit even na in jouw voorwaarden of vraag raad aan jouw verzekeraar.

Wanneer er bij de sac-jacking geen schade wordt veroorzaakt aan het voertuig komt de omnium- of glasbreukverzekering niet tussen beide. De ‘sac’ (jouw handtas of aktentas die zich tijdens het rijden vaak, naast jou, op de passagierszetel bevindt) maakt immers geen deel uit van de vaste onderdelen van het voertuig en wordt dan ook niet vergoed bij diefstal.

Een sac-jacking  kan ook plaatsvinden op straat of terwijl je aan het winkelen bent. Wanneer de overvaller/dief hierbij geweld gebruikt kan de waarborg diefstal van je woonverzekering soelaas bieden. Kijk dit eventueel na in jouw polis; als dergelijk voorval gedekt is geldt er meestal een vergoedingsplafond. Klacht neerleggen bij de politie is verplicht om in aanmerking te komen voor vergoeding. Probeer ook een beroep te doen op eventuele getuigen en bezorg al deze informatie, samen met een lijstje van de gestolen goederen, spoedig aan je verzekeraar.

In theorie kan deze waarborg uit de woningverzekering ook gelden bij het autorijden als de polisvoorwaarden vervuld zijn, dus als er bedreiging en geweld gepleegd is ten aanzien van één van de verzekerde gezinsleden.

Hoe voorkom je sac-jacking in de auto?

We hernemen hier de tips die het preventie-nieuwsportaal Secunews.be onlangs verspreidde:

  • Laat niets van waarde zichtbaar in de wagen liggen.
  • Houd tijdens het rijden de vensters gesloten en de deuren op slot.
  • Als men je aanspreekt, blijf dan zitten, doe de ruit enkel een op kier open en houd de gordel aan.
  • Als het verkeer vertraagt of stopt, kijk dan rond of je iets verdachts ziet.
  • Laat altijd wat afstand tussen jezelf en je voorligger, dan kan je, indien nodig, gemakkelijker wegrijden.
  • Als je een kruispunt met lichten nadert kan je beter op tijd vertragen om zo kort mogelijk stil te staan. Zo verklein je de kans voor eventuele daders om hun slag te slaan.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.