Gemeentebestuur en politie organiseren een preventieproject waarbij leerlingen op privaat terrein met een bromfiets leren om te starten en te stoppen en ook behendig te rijden tussen kegels. Zijn zij beschermd in geval van letsels?

Wat dekt een schoolverzekering?

De schoolverzekering verzekert het “schoolleven”, dit zijn alle activiteiten die de school organiseert, controleert of toelaat. Waar dan ook. De beslissing van de schooldirectie is dus doorslaggevend.

De schoolverzekering omvat in de meeste gevallen eigenlijk twee verzekeringen: een ongevallenverzekering en een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid.

De ongevallenverzekering komt (forfaitair) tussen ongeacht de oorzaak van het ongeval, als dit maar gebeurd is tijdens het schoolleven. De verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid komt slechts tussen indien de school of haar aangestelde (leraar, directeur, toezichthouder,…) een fout heeft begaan (maar wel voor alle schade, binnen de grenzen van het contract).

Gaat het om een privaat terrein of niet?

En dan is er nog de verplichte BA Autoverzekering. Die is van toepassing op de openbare weg en op plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn, zelfs al gaat het maar om een handvol personen die er zouden kunnen komen.

Als het werkelijk om een privaat terrein gaat, dus indien het terrein waar de activiteit doorgaat een parking is die voor de gelegenheid afgesloten is voor het normale verkeer met palen en linten, en waar alleen deelnemers worden toegelaten, dan is de BA Autoverzekering mogelijk niet van toepassing maar wel de schoolverzekering. Bij betwisting over het private karakter en over de toepassing van de BA Autoverzekering, zal de rechter beslissen over wie de schade zal moeten dragen.

Let dus op met de omschrijving “privaat terrein”. De parking van een warenhuis is bijvoorbeeld géén privaat terrein, omdat derden er toegang hebben en er slachtoffer kunnen zijn van een verkeersongeval: wie daar aangereden wordt kan gewoon zijn rechten laten gelden tegenover de BA Autoverzekeraar van het betrokken voertuig.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.