Er kunnen zich drie situaties voordoen.

De meeste pensioenplannen voorzien enkel in pensioenopbouw voor de periodes wanneer je effectief hebt gewerkt en bijgevolg loon hebt ontvangen. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid zal je aanvullend pensioen lager zijn naarmate de betaling van de pensioenbijdragen tijdens die periodes wordt geschorst.

Er zijn ook plannen die bepaalde periodes van ziekte of arbeidsongeschiktheid gelijkstellen aan effectief gewerkte periodes. De werkgever blijft de pensioenbijdragen dan verder betalen tijdens je afwezigheid. De periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid heeft dan geen invloed op je pensioenkapitaal.

Tot slot kan het pensioenplan een bijkomende verzekering ‘premievrijstelling’ bevatten die ervoor zorgt dat de verzekeraar de pensioenbijdrage tijdens de periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid ten laste neemt. Ook in deze situatie valt je aanvullend pensioen niet lager uit.

Daarnaast is het ook belangrijk om de impact van ziekte of arbeidsongeschiktheid op de eventuele overlijdensdekking te bekijken.

Raadpleeg het pensioenreglement om de concrete gevolgen van een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid voor jouw aanvullend pensioen en overlijdensdekking te kennen.

Indien gewenst kan je het eventuele verlies van de pensioenopbouw of de overlijdensdekking tijdens een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid opvangen door op eigen initiatief een tijdelijke individuele levensverzekering af te sluiten. Desgewenst kan je voor meer informatie hierover terecht bij je verzekeringstussenpersoon.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.