Bij skiliefhebbers hoor je dit de jongste tijd wel vaker beweren. Dit gerucht klopt echter niet.

De Duitse wegcode eist «dat het voertuig is aangepast aan de weersomstandigheden». Wie bij onze Oosterburen in winterse weersomstandigheden niet de geschikte uitrusting heeft (o.a. winterbanden, goede werking ruitenwissers, schone voorruit) riskeert een boete van 20 euro. Veroorzaak je ook nog verkeershinder dan wordt de boete verdubbeld tot 40 euro.

De BA-autoverzekering zal echter altijd tussenbeide komen voor de schade die je veroorzaakt aan derden, ongeacht het feit dat je voertuig was uitgerust met winterbanden of met zomerbanden. Of je na een ongeval met betwiste aansprakelijkheid eventueel mede-aansprakelijk wordt gesteld kan enkel de bevoegde rechtbank beslissen.

Winterbanden hebben natuurlijk ook nut wanneer je niet op skivakantie gaat; zo is de remafstand in winterse omstandigheden (nat of glad wegdek) gevoelig korter dan met zomerbanden.

Wanneer je voertuig uitgerust is met versleten banden en het hierdoor niet in orde is met de technische keuring kan dit na een ongeval financiële gevolgen hebben. De verzekeraar beschikt namelijk in die situatie over een verhaalrecht waarbij de gemaakte uitgaven worden teruggevorderd. De verzekeringnemer daarentegen kan dat verhaal vermijden door aan te tonen dat er geen oorzakelijk verband is tussen het ongeval en de slechte staat van het voertuig.

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht wanneer men rijdt op wegen met sneeuw of ijs. Maar zomerbanden in combinatie met sneeuwkettingen zijn er ook toegelaten. Sneeuwkettingen mogen echter slechts gebruikt worden als het wegdek doorlopend met sneeuw is bedekt.

In Frankrijk, Zwitserland en Italië worden plaatselijk sneeuwkettingen verplicht via een aangepast verkeersbord. In de Aostavallei (gelegen achter de prachtige Mont Blanc) zijn winterbanden verplicht of moet men verplicht sneeuwkettingen aan boord hebben.

Vertrek niet onvoorbereid op skivakantie. Zorg voor de nodige winteruitrusting: doe het voor je veiligheid, en niet voor de verzekering.

En welke richting je ook uitrijdt, winter of zomer, overweeg het afsluiten van een reisbijstandverzekering. Zo geniet je niet enkel bij autopech maar ook bij een eventueel (ski)ongeval van snelle en efficiënte hulpverlening.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.